corner of section

Rankšluosčių ir chalatų apsauga

Lietuvoje dar tik retas ryžtasi įsidiegti rankšluosčių ir (ar chalatų) apsaugą. Šiame įraše rasite trumpą informaciją, kaip tai veikia ir kuo ši apsauga skiriasi nuo standartinių apsaugos vartelių, naudojamų parduotuvėse.

Įranga veikia UHF (865–928 MHz) dažniu, kurio maksimalus nuskaitymas gali būti iki 6-8 metrų. Tai priklauso nuo naudojamos žymės ir antenos dydžio (kuo didesnė antena, tuo toliau galima nuskaityti žymeklį).

Nuskaitymo atstumas priklauso ir nuo to, kaip yra sukonfigūruota įranga bei kokio galingumo yra naudojamos antenos.  Dažniausiai prie vieno UHF tipo skaitytuvo galima prijungti 4 antenas.

Idealiausia, kai antenos yra išdėstytos vertikaliai ant sienos ir yra nukreiptos į praėjimą. Esant poreikiui, jos gali būti montuojamos ant lubų ar tiesiog slepiamos po lubomis.

 

Galima naudoti trijų tipų žymes:

  • Keramikines - jų nuskaitymo atstumas mažas, bet jos yra itin atsparios plovimams ir aukštai temperatūrai;
  • Silikonines - jų antena gali būti labai didelė ir galima išgauti didelį atstumą. Bet jas apsiūti rankšluostyje arba chalate yra sudėtingiausia. Šio tipo žymių kaina yra didžiausia;
  • Medžiagines - jos iš karto yra medžiaginiame apvalkale ir jų antena yra laido tipo. Šio tipo žymių nuskaitymo atstumas nėra toks didelis, koks gali būti silikoninių, bet vertinant kainos, nuskaitymo atstumo ir įsiuvimo paprastumą, tai yra dėmesio vertas pasirinkimas;

Standartinės parduotuvių apsaugos sistemos veikia max. 2 metrų atstumu, o parduotuvių prekių apsaugos žymekliai nėra skirti plovimui. Dažnu atveju jie yra dideli.

Didžiausias skirtumas tarp parduotuvių prekių apsaugos sprendimų ir UHF tipo apsaugos sprendimo yra tas, jog UHF tipo identifikatoriai gali būti unikalūs: yra galimybė iš visos prekių grupės atskirti konkrečią prekę. Taip pat nustatyti, kam galima, o kam negalima kirsti išėjimo zonos. Esant reikalui, galima sekti kiekvieną daiktą atskirai. Tuo tarpu  parduotuvių vartelių sprendimai viską mato tiesiog kaip vienodą identifikatorių.